ROFİFECAMP GENÇ YÖNETMENLERLE ULUDAĞ ZİRVEDEYDİ .

ROFİFECAMP GENÇ YÖNETMENLERLE ULUDAĞ ZİRVEDEYDİ .

Uluslararası Rotary Kısa Film Festivali’nin (ROFİFE) ilk ayağı ROFİFECAMP Bursa’da yapıldı.

Nilüfer Rotary Kulübü’nün ev sahipliğinde Uludağ’da gerçekleştirilen kısa film kampı, geleceğin yönetmenlerini akademisyenlerle bir araya getirdi.

 

Uluslararası Rotary 2440. Bölge tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Rotary Kısa Film Festivali’nin (ROFİFE) ilk ayağı Bursa’da yapıldı. Nilüfer Rotary Kulübü’nün ev sahipliğinde Uludağ’da gerçekleştirilen kısa film kampı, geleceğin yönetmenlerini akademisyenlerle bir araya getirdi.

 Her zaman ilkleri gerçekleştirme hedefinde olan ROFİFE Rotary Kısa Film Festivali UR. 2440. Bölge; Nilüfer Rotary Kulübü’nün ev sahipliğinde 12 Eylül’de Uludağ Alkoçlar Otel’de start aldı. “Kadın Hakları ve Eşitsizlik” konulu kısa film kampı ile başlayan organizasyon 17 Eylül tarihinde sona erdi. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) işbirliğinde gerçekleştirilen ROFİFECAMP’da, başarılı 16 genç yönetmen adayı, akademisyenlerden sinema konusunda önemli bilgiler aldı. 5 günlük film kampı süresince katılımcılar, edindikleri bilgiler ışığında, Kadın Hakları temalı farkındalık yaratacak projelere imza attı. 

12-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Rofifecamp Kısa Film Kampı, çeşitli üniversitelerin televizyon sinema bölümü öğrencileri ve öğretim görevlilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Rotary ve Nilüfer Rotary Kulübü  sponsorluğu ile gerçekleştirilen kampta öğrenciler, aldıkları eğitimlerin ardından Bursa’da kısa film çekerek gösterime hazırladı. Senaryosundan kurgusuna tüm aşamalarının kamp süresince tamamlandığı kısa filmler, Rofife’ye değer katacak.

 “Sinemaya gönül vermiş gençlerimizi destekliyoruz”

 Kısa film kampının açılışında konuşan Nilüfer Rotary Kulübü Başkanı İsmail Doğancı, “ROFIFECAMP uzun yıllar sinemaya gönül vermiş gençlerimize destek verecek bir program olarak hayata geçirilmektedir. Uluslararası niteliği ile her yıl katılımcı sayısı da artan bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Rotary’ye pek yakıştırdığım bu değerli organizasyon bu yıl Uludağ’da gerçekleştirildiği için izci kampına benzettim. Dünyanın büyük uluslararası sivil toplum örgütlerinden biri olan Rotary, her yıl kamp ateşi yakmakta. İzcilik yapanlar bilirler ki kamp ateşi sihirlidir. Kamp ateşi bir yaşam felsefesine benzetilebilir. Kamp ateşi hiçbir ayrım yapmadan herkesi yanına davet eder. Ne ırk, ne cinsiyet, ne tuttuğun spor takımı ayrımı yoktur. Bu ateş, gelenlerin hem içini ısıtır hem de ışık verir. Dünyamız, ülkemiz ve insanlık için daha çok kamp ateşi yakmayı diliyorum” dedi.

 170 ülkede 1 milyon 220 bin üye ile “Kendinden önce hizmet”

 2440.Bölge Rofife Komitesi Başkanı M. Arif Özer ise, kampa katılan öğrencilere Rotary’yi ve projelerini anlattı. 1905 yılında kurulmuş olup, dünyada 170 ülkede, 33 bin 976 Rotary Kulübü ve 1 milyon 220 bin üyesinin bulunduğunu belirten Özer, “Rotary’nin ana amacı, sloganı olan ‘Kendinden önce hizmet’ idealini gerçekleştirmek ve teşvik etmek. Rotary, yeryüzünde barış ve iyi niyetin kurulmasına yardımcı olmak,bütün mesleklerde yüksek ahlak standartlarını teşvik etmek ve insanlığa hizmet vermek amacı ile bir araya gelen,iş ve meslek adamlarının, dünya çapında bir kuruluşudur.Rotary, dünya barışı, çocuk felci gibi çeşitli projelerde adını duyuran sivil toplum örgütleridir” şeklinde konuştu.

 “Ülkenin kaderini ancak filmlerinizde verdiğiniz mesajlarla değiştirebilirsiniz”
ROFİFE Kısa Film Festivali Başkanı Süreyya Gürgan da, “Görüyorum ki sizler bu ülkenin kaderini değiştirecek genç arkadaşlarsınız. Bu ülkenin kaderini ancak yaptığınız filmlerde verdiğiniz mesajlarla değiştirebilirsiniz. Filmler bir şey değiştirmiyor biliyorsunuz ki. Ama film seyreden insanlar dünyayı değiştiriyor. Onun için güzel filmler yapın. Hayallerinizin peşinden gidin, bir gün mutlaka başaracaksınız” diye konuştu.
“ROFİFE uzmanlaşan bir festival olma yolunda ilerliyor”

 Knadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Prof. Dr. E. Nezih Orhon da Türkiye’de bu tür meselelerde evliliklerin, işbirliklerinin zor geliştiğine inandığını ifade ederek, özellikle UNFPA’nın bu etkinliğe uzman sunmasını ve Rotary’nin sağladığı kaynaklarla verdiği desteği çok değerli bulduğunu belirtti. Prof. Dr. Orhon şöyle devam etti: “Bu iki tarafın da işbirliğinde olması önemli. ROFİFE de ayrıca önemli. Çünkü Türkiye’de en demokratik, katılımcı, paylaşımcı film festivali. Türkiye’nin her ilinde, bölgesinde jüriler kuruluyor. Müthiş bir kültür söz konusu. ROFİFE’yi başlatan, ilerleten, genişleten ve enerji veren herkese teşekkür ediyorum. Özellikle de Türkiye için önemli olan ‘Kadın Hakları ve Eşitsizlik’ temasında bir açılımın gerçekleşmesini önemli bir amaç olarak görüyorum. Bu tema, ROFİFE’nin aynı zamanda uzmanlaşan bir festival olduğunu da gösteriyor.”

 “Cinsiyetçilik meselesi kadınlar kadar erkekleri de etkiliyor”

 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Program Koordinatörü Meltem Ağduk da, katılımcılara kampın teması olan ‘Kadın Hakları ve Eşitsizlik’ konusunda eğitim verdi. Konuşmasında kadın hakları, eşitsizlik, cinsiyet ayrımcılığı konularının medyadaki yansımasına da değinen Ağduk, cinsiyetçilik meselesinin yalnızca kadınları değil, erkekleri de etkileyen bir mesele olduğuna vurgu yaptı. Ağduk, “Toplumsal cinsiyet rollerinden etkilenen erkeklerin kadınlara göre daha erken yaşta öldüğünü söylemek mümkün. Çünkü erkekleri bozulmaz bir makine olarak görüyoruz. Mesela hasta olmak erkeklere uygun değil. Bu gibi riskli durumları ele alarak bu rollerle savaşmak gerekiyor” diye konuştu.

 “Genç yönetmenler sahada”

 Yoğun eğitim ve beyin fırtınasıyla geçen iki günün sonunda, genç yönetmenler sahaya inerek konuyla ilgili kendi filmlerini çekti. Genç yönetmenler daha sonra kurgu çalışmalarını yaparak ve müzikleri düzenleyerek sunumlarını gerçekleştirdi. Eğitimin sonunda öğrenciler kampın çok faydalı geçtiğini, elde ettikleri bilgi ve deneyimin yanında, takım çalışmasını öğrendiklerini ve yeni dostluklar kazandıklarını belirtti.Başta Prof.Dr.Nezih Orhon olmak üzere diğer akademisyenler de yaratılan sinerji ve sonuçtan çok memnun kaldıklarını ifade etti. Katılımcılar; Rotary,Rofife ve özellikle ev sahipliği ve sponsorluğu yapan Bursa Nilüfer Rotary Kulübü’ne teşekkür etti.